feb 7, 2022

Ireen Wüst schrijft Olympische sportgeschiedenis


Nog nooit, ja nooit eerder won een Olympische sporter goud op 5 achtereenvolgende Olympische spelen. Ireen Wüst (35) presteerde dat 7 februari 2022 wel, met goud op de 1500 meter. Een prestatie die ook in het buitenland tot een diepe buiging leidde.

Categorie: Schaats nieuws Olympische Spelen Peking
Ingezonden door: admin

 

Wüst bleef met een briljant olympisch record van 1.53.28 de Japanse favoriete Miho Takagi (1.53.72) bijna een halve seconde voor. Antoinette de Jong, die zaterdag nog teleurstelde op de 3000 meter, pakte op de 1500 meter een keurige bronzen plak in 1.54.82.

De overwinning betekende Wüst's zesde olympische gouden medaille. Met de overwinning bracht ze haar totaal op 12 medailles op de Spelen. Wüst was al de succesvolste olympiër van Nederland, maar laat met haar vijfde opeenvolgende 'gouden Spelen’ op rij nu ook alle internationale wintersporters achter zich.

Takagi redt het niet in slotronde

De 1500 meter, het koninginnennummer bij het schaatsen, was tot de allerlaatste ronde spannend. Wüst reed haar toptijd in rit 12. Ze dook ruim 1,5 seconde onder de tijd van De Jong, die tot dan toe het klassement aanvoerde met een sterk optreden.

Daarna moest Wüst nog de tijden van 3 races afwachten. De Amerikaanse Brittany Bowe kwam ruim tekort en eindigde slechts als tiende. Wereldrecordhoudster Takagi hield in de laatste rit lang gelijke tred met Wüst, maar ook zij moest in de slotronde het hoofd buigen voor de zesvoudig Olympisch kampioen.

Marijke Groenewoud redt het niet

Marijke Groenewoud kwam uiteindelijk net te kort voor een Olympische medaille. De massastartspecialiste eindigde als vijfde met een tijd van 1.54.97, net achter de Japanse Ayano Sato. Voor Wüst, die na dit seizoen stopt met schaatsen, zit de jacht op goud in China er nog niet op. De Brabantse start deze Winterspelen nog op de 1000 meter individueel en de ploegenachtervolging.

Ben je op zoek naar een leuke schaatstrui of shorttrack trui dan ben je bij Pattinaggio aan het juiste adres. Wij hebben een leuk en breed sportief assortiment voor echte schaatsfans en shorttrack fanaten.