feb 8, 2022

Nuis slaat weer toe en wint wederom olympische titel op 1500 meter


Kjeld Nuis heeft in het Chinese Peking zijn olympische schaatstitel op de 1500 meter met succes geprolongeerd. Nuis kwam over de streep in 1.43.21 en was daarmee net iets sneller dan Thomas Krol (1.43.55), die met het zilver genoegen moest nemen. Het brons was voor de Zuid-Koreaan Kim Min-Seok (1.44.24).

Categorie: Schaats nieuws Olympische Spelen Peking
Ingezonden door: admin

 

Thomas Krol was Nuis' grootste concurrent vooraf en het was inderdaad zijn landgenoot die het dichtst bij zijn tijd in de buurt kwam. Krol startte snel in zijn rit en reed uiteindelijk naar 1.43.55, op dat moment goed voor een nieuw olympisch record.

Na Krol was het de beurt aan Nuis en de Zuid-Koreaan Min-Seok Kim. De 32-jarige Nederlander bouwde zijn 1500 meter goed op en bleek uiteindelijk nipt sneller dan zijn landgenoot. Nuis lag bij zijn opening en eerste ronde nipt achter op het schema van Krol. Met een geweldige tweede volle ronde kroop hij echter naar de tussentijd van zijn landgenoot. In de slotronde maakte Nuis het verschil met Krol goed, met de handen op de rug snelde hij zo naar zijn derde olympische gouden medaille.

De concurrenten van de Nederlanders moesten toen nog komen. De Amerikaan Joey Mantia en de Chinees Zhongyan Ning kwamen echter niet in de buurt van de Nederlanders met respectievelijk een matige zesde en zevende plek.

Enige kans op goud deze Spelen

Voor Nuis was het de enige kans op een medaille op deze Spelen. De winnaar van olympisch goud in Pyeongchang op de 1000 en 1500 meter, eindigde op het olympische kwalificatietoernooi in december als vierde op de 1000 meter en greep zo naast een ticket voor de Spelen. Een dag later was hij wel de sterkste op de 1500 meter en kon zodoende deze titel wel verdedigen.

Eerste Nederlandse man die 1500 meter prolongeert

Nuis is met zijn overwinning de eerste Nederlandse man die de olympische titel op de 1500 meter weet te prolongeren. Voor Nuis waren alleen Kees Verkerk (Grenoble, 1968), Ard Schenk (Sapporo, 1972) en Mark Tuitert (Vancouver, 2010) in staat het "Olympische koningsnummer op de schaats" een keer te winnen.

Marcel Bosker kwam ook in actie op de 1500 meter. De 25-jarige schaatser reed in de vierde rit naar 1.45.42 en eindigde daarmee op de negende plaats.

Ben je op zoek naar een leuke schaatstrui of shorttrack trui dan ben je bij Pattinaggio aan het juiste adres. Wij hebben een leuk en breed sportief assortiment voor echte schaatsfans en shorttrack fanaten.